Tyrimas: ką Lietuvos žmonės vadina idealiomis atostogomis

14.08.2019

• 28.03.2024
    Moksleivių atostogos užsienyje: ekspertai atsako, kokią naudą keliaudami patiria vaikai
  • 26.03.2024
    Draudikai reaguoja į ekonomines sąlygas: siūlo apsidrausti nuo nedarbo
  • 25.03.2024
    Naujas sezonas: koks iššūkis šiemet laukia motociklininkų?

Tyrimas parodė, kad beveik pusei apklaustųjų idealios atostogos yra kelionė į užsienį su šeima. Trečdalis kaip geriausią poilsį įvardija išvyką su draugais mūsų šalies ribose, ketvirtadaliui geriausios atostogos yra laikas gamtoje, kuo toliau nuo civilizacijos. Mažiausia dalis žmonių puikias atostogas įsivaizduoja leidžiant laiką savo namuose be jokių įsipareigojimų.

Tai atskleidė draudimo bendrovės „Gjensidige“ užsakymu šių metų vasarą „Spinter tyrimų“ atlikta Lietuvos ne gyvybės draudimo paslaugų vartotojų apklausa.

„Apklausos rezultatai rodo, kad daugiau nei pusė šalies gyventojų atostogauti vyksta su šeima ir tokių atostogautojų skaičius kiekvienais metais didėja. Didžioji dalis mūsų šalies gyventojų jaučia poreikį daugiau laiko praleisti su šeima, todėl matome, jog šiam poreikiui išpildyti jie skiria atostogų laiką. Išties džiugu, kad vis daugiau žmonių atostogauja tokiu būdu, kurį jie patys vadina idealiomis atostogomis, – kalbėjo draudimo bendrovės „Gjensidige“ generalinis direktorius Marius Jundulas.

Tyrimas parodė, kad 30 proc. mūsų šalies gyventojų geriausios atostogos siejasi su noru kuo daugiau pamatyti, aplankyti ir patirti. „Skaičiai iliustruoja šio sezono trumpųjų kelionių populiarumo tendenciją. Dėl palankių bilietų kainų ir skrydžių krypčių įvairovės šiemet padaugėjo keliautojų, dažnai besileidžiančių į trumpas keliones. Per kelias dienas užsienyje stengiamasi aplankyti kuo daugiau objektų, pamatyti kuo daugiau naujų vietų, paragauti vietos virtuvės patiekalų ir pajusti vieno ar kito užsienio miesto dvasią. Vietoj suplanuotų ilgų kelionių žmonės vis dažniau stengiasi gauti maksimalią patirtį per porą dienų“, – sakė M. Jundulas.

Jo teigimu, ne tik dėl mažesnių finansinių išlaidų, bet ir dėl intensyvaus gyvenimo ritmo Lietuvos žmonės šį sezoną yra pamėgę trumpas ir itin turiningas išvykas. „Tokias atostogas yra paprasčiau suplanuoti, galima spontaniškai įsigyti bilietus ar kelioms dienoms prisijungti prie keliauti jau nusprendusios kompanijos“, – kalbėjo M. Jundulas. Draudimo bendrovės statistika rodo, kad pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, daugiau nei šeštadaliu išaugo 4-5 dienoms kelionės draudimu apsidraudžiančių žmonių skaičius.

Tyrimas parodė, kad trečdaliui mūsų šalies žmonių idealu atostogauti Lietuvoje kartu su draugų kompanija. „Pastaruoju metu itin išaugo mūsų šalies gyventojų kelionių po Lietuvą skaičius. Nauji traukos objektai, išvystyta infrastruktūra ir puikus susisiekimas leidžia patirti naujų įspūdžių ir neišvykus iš savo šalies“, – kalbėjo M. Jundulas.

Tyrimo duomenimis, ketvirtadalis Lietuvos žmonių idealiomis atostogomis vadina laiką gamtoje, kuo toliau nuo civilizacijos. „Greičiausiai ne finansinės priežastys, o nuovargis nuo greitos ir intensyvios rutinos žmones skatina svajoti apie atostogas gamtoje“, – pasakojo draudimo bendrovės vadovas.

Apklausa parodė, kad beveik penktadalis mūsų šalies gyventojų geriausių atostogų metu pageidautų leistis į nuotykių kupiną žygį. „Judrios ir sportiškos atostogos domina 19 proc. Lietuvos gyventojų. Baidarių, dviračių ir pėsčiųjų žygiai kasmet tampa vis populiaresni, todėl tikėtina, kad ši atostogautojų grupė turi didžiausią augimo potencialą“, – kalbėjo M. Jundulas.

Mažiausiai dalis – 16 proc. – apklausos dalyvių geriausiomis atostogomis vadino buvimą namuose be jokių planų ar įsipareigojimų.